Experience Living Soil Meditation

Get Started
ПочваПоддржувачиЗа
Итна акција
Background

СВЕСНА ПЛАНЕТА

Conscious Planet is an effort to raise human consciousness and bring a sense of inclusiveness such that multifarious activities of our societies move into a conscious mode. An effort to align human activity to be supportive of nature and all life on our planet.

Прочитај повеќе

Движењето за зачувување на почвата ќе води кон ова преку:

1

Свртување на вниманието на целиот свет кон нашата почва која изумира.

2

Inspiring about 4 billion people (60% of the world’s electorate of 5.26 billion) to support policy redirections to safeguard, nurture and sustain soils.

3

Придвижување на промените на националните регулативи во 193 нации кон подигање и одржување на органската содржина на почвите на минимум 3-6%.

Soil Revitalization

Global Policy Draft Recommendations & Sustainable Soil Management

View More
soil
background
Sadhguru

Садгуру

Јоги, мистик и визионер, Садгуру е еден од највлијателните луѓе на нашето време. Просветлен учител со огромни способности, тој превзема огромни предизвици, работа што беше толку обемна колку што беше и разновидна.

Сите негови напори, сепак, отсекогаш биле само кон една цел: подигање на свесноста на луѓето. Во текот на изминатите четири децении, Садгуру понуди технологии за благосостојба на милиони луѓе, преку своите фондации поддржани од над 16 милиони волонтери во 300 градови ширум светот. На Садгуру му се доделени три претседателски награди, меѓу кои Падма Вибхушан (најголеми цивилни почести во Индија кои се доделуваат на Денот на Републиката), за исклучителен придонес за нацијата, како и највисоката награда за придонес за заштита на животна средина, Индира Ганди Паријаваран Пураскар, во 2010 година.

Прочитај повеќе

ЗАЧУВАЈ ЈА ПОЧВАТА: ДВИЖЕЊЕ КОЕ ЗАПОЧНА ПРЕД 24 ГОДИНИ

Веќе три децении, Садгуру постојано ја става во центарот на вниманието важноста на почвата и алармантната закана од изумирање на почвата. Тој на неколку меѓународни платформи изјави: „Почвата е нашиот живот, нашето сопствено тело. Ако ја запоставиме почвата, на многу начини, ја запоставуваме планетата“.

Save Soil Banner

КОЈ ЌЕ ЈА ЗАЧУВА ПОЧВАТА?

Tree

1990-тите, Рурален Тамил Наду. Група луѓе седеа со затворени очи под сенката на широко разгрането лиснато дрво. Пред извесно време, тие седеа на отворено, дехидрирани и препотени, чувствувајќи ги сите страшни ефекти на јужното индиско сонце. Сега, под заштитна зелена сенка, каде дува пријатно ветре, ја сфатија суштината и благословот на големото дрво.

Садгуру ги водеше низ внатрешен процес, каде што тие всушност ја доживејаа размената на здивот со дрвото, издишувајќи јаглерод диоксид, кој дрвото го вдишуваше и вдишувајќи кислород што дрвото го издишуваше. Искуствен процес каде што тие јасно видоа дека едната половина од нивниот апарат за дишење виси таму горе. Ова беа раните денови кога Садгуру штотуку почна да сади дрвја на она што тој го нарече „најтешкиот терен - умот на луѓето“. Ова искуство од прва рака на единство со целиот живот го галванизираше првиот сет на жестоки волонтери кои беа пионери на ова движење за обновување на нашата планета.

What began with a few thousand volunteers in the 1990s in the form of Vanashree, an eco-drive aimed at greening the Velliangiri Hills, soon grew into Project GreenHands, a large state-wide campaign with millions of volunteers across Tamil Nadu in the first decade of 2000s. In 2017, when Sadhguru led the incredible Rally for Rivers, it snowballed into the largest environmental movement on the planet supported by 162 million Indians, further leading to intense on-ground activity with the extremely hands-on, proof-of-concept project Cauvery Calling. Now, it will include billions of global citizens in an unprecedented movement to create a Conscious Planet and Save Soil. Sadhguru’s mission to reach 4 billion people on Earth has been the product of three decades of work and evolution.

Еден од клучните аспекти во еволуцијата на ова движење, несомнено е големиот број луѓе кои ги инспирираше. Сепак, подеднакво важно е што неговото влијание беше во постојан пораст. Од локални заедници, организации, фармери, училишта и влади на држави, до помош во обликувањето на Националната регулатива за реките во Индија, а сега соработка и со некои од еколошки најрелевантните меѓународни агенции, светски лидери и влади - движењето направи значајни промени во изминатите три децении.

Феноменалниот потфат на движењето 'Зачувај ја Почвата' е да ги обедини граѓаните од целиот демократски свет да зборуваат во еден глас и да ја потврдат нашата посветеност на здравјето и иднината на Земјата. Кога прашањата за екологијата стануваат изборни прашања, кога поддршката од народот ги бодри владите да усвојат долгорочни регулаторни промени за заштитување на почвата, кога бизнисите, организациите, поединците и владите ќе го стават здравјето на почвата како примарен приоритет - тогаш овој долготраен напор ќе се даде плод.

Ова беше патување од ЗелениРаце (GreenHeads) до ЗелениРаце (GreenHands) до ЗелениСрца (GreenHearts). Па, кој ќе ја зачува почвата? Секој од нас.

Да успееме заедно!

Hands-with-mud

АЈДЕ ДА ГО ОСТВАРИМЕ ТОА!

Итна акција
footerLogo

Почва

© 2023 Conscious Planet All Rights Reserved

Политика на приватност

Услови и правила