Write a letter to your leaders

Get Started
ПочваПоддржувачиЗа
Итна акција
Header-Banner

Магијата на почвата

Единствениот магичен материјал што ја претвора смртта во живот.

Садгуру


Движењето 'Зачувај ја Почвата' е за здружување на човештвото за да се одржи жива магијата на почвата.

Гледајте го документарецот „Зачувај ја почвата"

What is soil
Повеќето од нас се запознаени со зборовите и концептите како што се климатски промени, емисии на јаглерод, загадување на воздухот и недостиг на вода, но малкумина го имаат фокусирано вниманието на почвата. Со милениуми, животот на земјата се одржувал со тенок слој плодна почва на земјината кора.

Но...
Што точно е почва и што прави таа?

Ајде да истражиме со квизот подолу.

Прашање 1 / 6

Почвата е ______

Фиданка која расте од земја

Почвата е основата на нашите животи. Но...

Земјоделството, уништувањето на шумите и другите фактори со алармантни стапки го деградираа и еродираа горниот површински слој на почвата. На глобално ниво, 52% од земјоделското земјиште е веќе деградирано. Планетата е во криза. Ако продолжи сегашната стапка на деградација на почвата, ова би бил крајот на животот каков што го знаеме.

Soil desertification

Многу деградирана

Деградирана

Стабилна

Без вегетација

Планетата е во криза

Crisis

Криза за храна

За 20 години се очекува да се произведува 40% помалку храна за 9,3 милијарди луѓе.

Сиромашна почва доведува до слаба хранлива вредност. Денешното овошје и зеленчук веќе содржат 90% помалку хранливи материи.

2 милијарди луѓе страдаат од недостатоци во исхраната што доведува до разноразни болести.

Crisis

Недостиг на вода

Осиромашените почви не можат да ги апсорбираат и регулираат водните текови.

Намаленото задржување вода доведува до недостиг на вода, суши и поплави.

Органската материја може да задржи вода дури до 90% од својата тежина и полека да ја ослободува со текот на времето. Ова е голема помош во областите подложни на суша.

Crisis

Губење на биолошката разновидност

Научниците велат дека околу 27.000 видови форми на живот исчезнуваат секоја година поради губење на живеалиштата.

Кризата достигна точка каде што 80% од биомасата на инсекти исчезна.

Губењето на биодиверзитетот дополнително ја нарушува животната средина во почвата и го спречува обновувањето на почвата.

Crisis

Климатска промена

Јаглеродот складиран во почвата е 3 пати повеќе од оној во живите растенија и 2 пати повеќе од атмосферата, што значи дека почвата е клучна за одделување на јаглеродот.

Доколку почвите во светот не се ревитализираат, тие би можеле да испуштат 850 милијарди тони јаглерод диоксид во атмосферата што ќе придонесе за климатските промени. Ова е повеќе од сите заеднички емисии на човештвото во последните 30 години.

Crisis

Загуба на егзистенција

Илјадници земјоделци извршуваат самоубиство поради исцрпување на плодната почва.

74% од сиромашните се директно погодени од деградацијата на земјиштето на глобално ниво.

Се проценува дека изумирањето на почвата го чини светот до 10,6 трилиони американски долари секоја година.

Crisis

Конфликт и миграција

Порастот на населението и недостигот на храна и вода би можеле да предизвикаат над 1 милијарда луѓе да мигрираат во други региони и земји до 2050 година.

Прашањата за земјиште одиграа значајна улога во над 90% од големите војни и конфликти во Африка по 1990 година.

Од Француската револуција до Арапската пролет, како фактор зад масовните протестни движења се наведуваат високите цени на храната.

Soil-in-hands
Soil-in-hands

Почва: холистично решение

Речиси секоја голема еколошка криза е, до одреден степен или форма, последица или симптом на деградација на почвата. Слично на тоа/Во ист контекст, речиси секоја болна точка поврзана со животната средина може да се реши со создавање здрава почва.

Всушност, заблуда е да се мисли дека можеме да се осврнеме на кој било аспект од нашата средина без да се осврнеме на целината, бидејќи ниту еден аспект од екосистемот не функционира изолирано. Ниту едно решение не е целосно сѐ додека не станеме свесни дека животот е еден единствен комплексен феномен, кој се случува во унија. На многу начини, почвата е основната платформа од која извира животот. Ако ја поправиме почвата, имаме најголеми шанси да ја поправиме целината.

Soil Revitalization

Global Policy Draft Recommendations & Sustainable Soil Management

View More
soil

Што велат експертите?

Maria Helena Semedo

Deputy Director General
The Food & Agriculture Organization (FAO) of the United Nations

Ibrahim Thiaw

Executive Secretary, United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD)
Under-Secretary-General, United Nations

Ovais Sarmad

Deputy Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)

Dr. Rattan Lal

World Food Prize Awardee, 2020

Distinguished Professor of Soil Science, Ohio State University

Appointed by US President Biden to the Board for International Food and Agricultural Development

Jean-François Soussana

Nobel Laureate as Part of IPCC Team Soil Scientist & Vice Chairman National Research Institute for Agriculture, Food & Environment, France

Dr. Jo Handelsman

Former Science Advisor to President Barack Obama
Director of the Wisconsin Institute for Discovery at University of Wisconsin

Erik Solheim

Former UN Environment Executive Director and Under-Secretary-General of the United Nations

Stewart Maginnis

Deputy Director General, IUCN

Dr. Naoko Yamamoto

Assistant Director-General, World Health Organization

Manoj Juneja

Assistant Executive Director, World Food Programme (WFP)

Claire Chenu

Senior Soil Scientist, National Research Institute for Agriculture, Food and Environment (INRAE), France Professor, AgroParis Tech Institute

Patrizia Heidegger


Director for Global Policies & Sustainability, European Environmental Bureau

Dr. Muralee Thummarukudy

Director of the Coordination Office of the G20 Global Initiative on Reducing Land Degradation & Enhancing Conservation of Terrestrial Habitats

Paul Luu

Executive Secretary, 4 Per 1000 Initiative

Ronald Vargas

Secretary, Global Soil Partnership at UN FAO

Shamila Nair-Bedouelle

Assistant Director-General for Natural Sciences, UNESCO

Tim Christopherson

Head, Nature for Climate Branch, UN Environment Programme (UNEP)

Bishow Parajuli

Country Head, India , United Nations World Food Programme

Dr Johan Rockstrom

Director, Potsdam Institute for Climate Impact Research

Dr. Elaine Ingham

Soil Microbiologist

Dr. Joachim von Braun

Agricultural Scientist & President, Pontifical Academy of Sciences

Dr. Bala Subramaniam

Professor of Anesthesia, Harvard Medical School
Director, Sadhguru Center for a Conscious Planet at Beth Israel Deaconess Medical Center
Beth Israel Deaconess Medical Center, A Harvard teaching Hospital

Nadia Isler

Director of the SDG Lab in the Office of the Director-General of UN Office at Geneva (UNOG)

Dr. Iyad Abumoghli

Founder and Director, United Nations Environment Programme - Faith for Earth

Dr. Richard Cruse

Professor, Agronomy Department, Iowa State University
Director, Iowa Water Center

Tony Rinaudo

Principal Climate Advisor, World Vision Australia

Dr. Manuel Otero

Director General of Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA)

Dr. Gaius Eudoxie

Soil Scientist
Vice Chair of the Intergovernmental Working Group on Drought Under UNCCD
Member of Intergovernmental Technical Panel on Soils under Global Soil Partnership, FAO

AS Kiran Kumar

Space Scientist;
Former Chairman of the Indian Space Research Organization

Dr Vibha Dhawan

Director General, The Energy and Resources Institute

Commodore Amit Rastogi

Chairman and Managing Director, National Research Development Corporation

Dr. Daniel Rasse

Department Head, Biogeochemistry & Soil Quality
Norwegian Institute of Bioeconomy Research

Dr. David Yawson

Senior Agri-Food Systems & Environmental Scientist

Senior Lecturer & Director of Centre for Resource Management and Environmental Studies University of the West Indies, Cave Hill

Former Advisor to Government of Ghana & Several International Development Organizations

Allain Bougrain

Environmentalist & President, French League for the Protection of Birds

Morag Gamble

Founder, Permaculture Education Institute

Dr. TV Ramachandran

Scientist & Coordinator at the Energy and Wetland Research Group, Centre for Ecological Sciences at Indian Institute of Sciences

H.E. Dr. Mohamed bin Mubarak Bin Daina

Special Envoy for Climate Affairs &
Chief Executive, Supreme Council for Environment, Bahrain

Dr. Saravanan Kandasami

Organic Farmer
Former Soil Scientist at Tamil Nadu Agricultural University

Prof. Ramesh Chand

Agricultural Economist & Member, NITI Aayog

Pravesh Sharma, IAS

Co-Founder and CEO at Kamatan Farm Tech Pvt Ltd

Sanjeev Sanyal

Member of the Economic Advisory Council to India’s Prime Minister
Author & Economist

Nikola Rahnev

Awardee, Green Person Award for 2020, Bulgaria
Founder, Gorata BG - the largest ecological organization in Bulgaria

T Vijay Kumar, IAS (Retd.)

Head of Natural Farming Program, Govt. Andhra Pradesh
Executive Vice-Chairman, Rythu Sadhikara Samstha (A Govt. Corporation for Farmers' Empowerment)

David Roggero

President of Aapresid (Argentine No-till Farmers Association)

Што вели науката?

S.O.S - (Save Our Soil) Зачувај ја нашата почва?

Управување со почвата

Article-Image
Logo-Image

Индиска организација за вселенско истражување

Биодиверзитет

Секоја година на глобално ниво се губат околу 24 милијарди тони плодна почва и 27.000 био-видови.

Прочитај повеќе

Article-Image
Logo-Image

Извештај на ОН: Фармите во светот се растегнуваат до „точка на кршење“

Климатска промена

Светскиот климатски стресиран и деградиран од загадување земјоделски систем мора брзо да се пренасочи кон одржливи практики за да храни ...

Прочитај повеќе

Sadhguru-Image

Ох почво

Quotes

Мирисот на почвата
некако ми е понежен
од фенси мирисот на цветот.

Силата и чувствителноста на животот
одржани во почвата
испуштаат бранови на страст од
различен вид.

Страст не кон личност
туку кон мојот вид
што стана бесчувствителен
кон сето она што го негува
и го апсорбира на крајот.

Додека одам бос, се распаѓам
со страсти толку длабоки
што им пркосат на сите описи.

О, почва, мојот живот


Поема од Садгуру

Hands-with-mud

АЈДЕ ДА ГО ОСТВАРИМЕ ТОА!

Почва

© 2023 Conscious Planet All Rights Reserved

Политика на приватност

Услови и правила